Как да изберем слънчев колектор?

eldom slanchev kolektor

Изчисленията колко и какъв слънчев колектор е необходим за дадена слънчева система е в разковничето за неговата ефективна работа впоследствие. Неправилното оразмеряване неминуемо ще доведе до неефективна работа и недоволни клиенти.

Ето кои са според нас важните фактори за избор на един колектор:

  1. Абсорбиращо покритие – изключителна важна част от един термален колектор. Именно абсорбера отличава селективния колектор от боядисания в черно варел. Ефективноста на доброто покритие достига над 95% КПД. Единственото ефективно решение е селективното покритие – то е ключът към добрите резултати и е сърцето на един слънчев колектор. Тук трябва да уточним, че няма такива покрития като „черна селективна боя” и т.н. Обръщаме внимание, единствените препоръчвани материали за абсорбиращото покритие при плоските модели са мед или алуминий. Кой от двата да изберем няма толкова голямо значение. За да има еднакво добра топлопроводимост, медният лист трябва да бъде с дебелина от 0,18 до 0,20 mm, а алуминиевият – с дебелина 0,4 mm. Просто се доверявайте на реномирани производители.

слънчев-колектор-елдом

  1. Изолация – елементът, от който произтича разликата между предлаганите модели на пазара, особено в пролетно-есенния и зимния период. Когато е топло през лятото топлинните загуби са незначителни, но през останалия период на годината те са немалки и за запазване на усвоената енергия, изолацията играе важна роля. От съществено значение е топлоизолационния материал, които се влага, свойствата му, както и дебелината. Примерно ваккумните колектори предлагани от “Елдоминвест” са с 50 mm изолация от каменна вата, докато болшинството аналози тя достига едва до 3 mm.
  2. Конструкция – адаптивната конструция позволява бърз и качествен монтаж се и евентуално гаранционна/следгараннционно обслужване. Рамката на всеки един слънчев колектро трябва да бъде здрава, устойчива на атмосферни влияние и същевременно стилна. Това важи и за стойките за монтиране на наклонен или равен покрив. Стойките на слънчевите колектори ЕЛДОМ са изработени от дебела, горещо поцинкована  стомана, устойчива на всякакви метереологични условия. При вакуумно-тръбните колектори конструцкията е толкова прецизна, че всички допуски са по-малки от 1 mm.
  3. Сертификация – всеки един уважаващ себе си производител сертифицира своите уреди, което води до гарантирано каество на материалите влагани в едно изделие, както и достоверност на афишираните техническите показатели. В конкретния случай, липсата на „Solar keymark” буди недоверие в клиента и скептицизъм относно параметрите на един колектор. Наличието на сертификация отваря и вратите към програмите за Енергийна ефективност, където всеки вложен колектор, трябва да бъде придружен от подобна документация.

Важен момент при избора на термален колектор е съпоставката между плосък и вакуумно-тръбен модел. Всеки от тях има своите плюсове. Вие решавате дали по-високата цена на тръбния колектор, който поради малките топлинни загуби работи по-добре през зимния период, е оправдана спрямо значително по евтиния плоскък колектор.

вакуумно-тръбен-слънчев-колектор-елдом

Всеки избор е оправдан независимо какво предлагате, стига да бъде подплатен с достатъчно аргументи/показатели, които гарантират правилната и безпроблемна работа на уреда. Съпоставяйте при избора си реални показатели и такива които са от особенна важност, като абсорбиращата площ, а не брутната; това може да Ви подведе, а в действителност реалноста да е друга. Ако при проектирането или изграждането на какъвто и да е било проект е нужна бърза и адекватна информация, екипът на „Елдоминвес” е насреща за всякакви въпроси.
Не винаги цената е единствения определящ фактор за една инвестиция. Разбира се, тя е от значение, но по-важно е какво друго ще предложите – гаранция, качество, реноме на марката и производителя, сервизно обслужване, бързина на доставка и т.н.

Избирайки „Елдоминвест” Вие ставате синоним за качество, за 6 години ние нямаме нито една рекламация нещо, с което се гордеем заедно с нашите партньори!