Легионела – смъртоносна бактерия в битовата гореща вода

Колаж показващ бактерията легионела в битовата гореща вода

 

Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през недалечната 1977-ма година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел през 1976 г. по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 221 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.

Какво е легионела и къде може да бъде открита?

 

Това е бактерия от пръчковиден тип, която живее в почти всички естествени водоизточници като реки и езера. Макар и широко разпространена в природата най-често тя може да бъде открита в ограничени количества. Легионелата става наистина опасна, когато попадне в битовата гореща вода и започне да се мултиплицира при наличието на благоприятни условия.

Температура на водата в диапазона 32 С – 42 С се счита за идеалната среда, позволяваща възпроизвеждането на бактерията. Това за наш лош късмет съвпада с предпочитаната температура за къпане от 40 С. В резултат на това през водопроводните тръби легионелата лесно достига бани, сауни, СПА вани, душ кабини, кранове и разбира се водни резервоари и подгреватели като бойлерите.

Каква опасност крие легионелата?

 

Бактерията достига до белите дробове след вдишване на водни пари, чиито фини капчици са носители на невидимите за простото око легионелни бактерии. Някои представители на рода, най-често Legionella pneumophila, могат да предизвикат у човека острата бактериална инфекция – Легионелоза. Болестта варира в остротата си от леко и подобно на грип заболяване (Понтиак треска) до тежка пневмония с потенциално фатален изход (Легионерска болест).

Клиничната картина на Легионерската болест се характеризира с кашлица, висока температура, главоболие, загуба на апетит и мускулни болки. В част от случаите кашлицата може да протече леко, но в една трета от пациентите се развиват кървави храчки. След третия ден клиничната картина се променя и започва да се забелязва появата на пневмонични процеси. Прогресивната пневмония бързо може да доведе до белодробна дихателна недостатъчност и смърт.

Как можем да се предпазим?

 

Легионелните бактерии не могат да се размножават ако температурата на водата спадне под 20 С, а започват да умират във вода над 60 С. При температура над 70 С легионелата умира почти моментално. Изглежда, че решението е лесно – просто оставяме бойлера да работи на максимална температура и убиваме бактериите. За жалост при температура на водата над 60 С започва образуването на големи количества варовик във водосъдържателя. Също така разходите за електроенергия при постоянна работа на нагревателя на максимална температура са значително по-високи.

Бойлерите Елдом с интелигентно електронно управление се произвеждат със специална анти-легионела функция. Тази програма почиства и дезинфекцира водосъдържателя автоматично като нагрява водата в него до нужната температурата за ограничено и точно определено време. След това отново се връща в икономичен режим, който пести електроенергия и ограничава натрупването на котлен камък.

Разгледайте бойлерите Елдом с електронно управление на нашия уебсайт и изберете най-подходящия уред за вашите нужни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *